Események, iskolai napok
- ESEMÉNY
- VERSENY
- SPORT
- ÜNNEPSÉG
Legközelebbi esemény(ek)
Nincsenek események ezen a napon
Korábbi események
Adni öröm akció
2024. december 12.
Időpont: 2024. dec. 12. 12:00 - 2024. dec. 13. 12:00
Jálics polisz projekt - Egészségnap
2024. december 4.
Időpont: 2024. dec. 4. 12:00 - 2024. dec. 4. 12:00

Megkezdődött a visszaszámlálás
2024. december 4.
Időpont: 2024. dec. 4. 12:00 - 2024. dec. 19. 12:00
X. Nemzetközi Magyar Speciális Filmfesztivál pályázat nyertes alkotása
2024. december 3.
Időpont: 2024. dec. 3. 12:00 - 2024. dec. 4. 12:00


Jálics polisz projekt - Élménybeszámoló
2024. december 3.
Időpont: 2024. dec. 3. 12:00 - 2024. dec. 3. 12:00

Jálics polisz projekt
2024. december 3.
Időpont: 2024. dec. 3. 12:00 - 2024. dec. 12. 12:00


VII. Országos Schnitta Sámuel szakmai csapatverseny
2024. november 15.
Időpont: 2024. nov. 15. 12:00 - 2024. nov. 18. 12:00
2024. november 15-én Szekszárdon a VII. Országos Schnitta Sámuel szakmai csapatverseny elődöntőén második helyezést értünk el. Izgalomnak nem volt nyoma, mosolyogva szálltunk ringbe, az utazás alatt is végig nyugodtak maradtunk és csak a feladatra koncentráltunk. A sikeres szereplés után az előre megígért és jól megérdemelt “innovatív motivációs” hamburger sem maradhatott ki. A mellékelt képek is ezt bizonyítják!
Újrakezdő dobbantók: Kadarkúton felzárkóztató képzést is indítottak
2024. november 4.
Időpont: 2024. nov. 4. 12:00 - 2024. nov. 5. 12:00
– Érdekel a szociális munka, a betegápolás, segíteni szeretnék másoknak, ezért jelentkeztem a műhelyiskolába – mondta a 18 éves Orsós Milán. – Tökéletesek a körülmények, jó a hangulat az iskolában, a betegmegfigyelés és az -ápolás mellett a gondozási gyakorlaton is részt veszünk. Kilencen vagyunk a csoportban, ha elvégzem az egyéves képzést, akkor a kőkút-gyöngyöspusztai szociális otthonban szeretnék dolgozni.
A vendéglátás-turizmus ágazatban hároméves szakmunkásképzésre jelentkezhetnek a diákok, a szakács és cukrász mellett pincér szakmát is oktatnak. A szociális technikusok öt év alatt szerezhetnek képesítést, s az intézményben kiemelten foglalkoznak a felzárkóztatással is. Iván László, a KSZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola igazgatója azt mondta: az orientációs osztályba jelenleg heten járnak. A résztvevők megismerik a vendéglátó szakmákat, illetve a szociális területet, ám nem kapnak szakmai képesítést. Ha az előkészítő évfolyamot befejezik, akkor a műhelyiskolában folytathatják a tanulmányaikat, ahol viszont már rész-szakképesítést szerezhetnek: van, aki cukrászsegéd lehet, mások szakács-, illetve pincérsegédként végezhetnek.
A Dobbantó programba azok a fiatalok járnak, akiknek nincs meg a nyolc általános iskolai végzettségük
– jegyezte meg. – Ez egyéves, felzárkóztató képzés. A három Dobbantó-osztályunkba összesen 30-an tanulnak, a diákok pótolják a hiányosságokat és új ismereteket szereznek. A program végén tanúsítványt kapnak, átmehetnek a műhelyiskolába, s fontos, hogy később tovább folytathatják a tanulmányukat és teljes értékű szakmát szerezhetnek.
Lényegesnek ítélik a társadalmi felelősségvállalást is
Az öt műhelyiskolai osztályba pillanatnyilag 37-en járnak. Iván László hangsúlyozta: azoknak is igyekeznek segíteni, akik a korábbi tanulmányukat hagyták abba, a gyakorlatorientált képzés sokak számára vonzó. A helyieken kívül ladi, mikei és kaposvári tanulójuk is van. A felnőttképzésben is részt vesznek: az 500 órás dajkaképzés negyven jelentkezővel októberben indult. – Lényegesnek ítéljük a társadalmi felelősségvállalást is, diákjaink csütörtökön a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak segítettek az adományszállításban, előtte ételosztásban vettek részt – hangsúlyozta. – Korábban alapvetően a vendéglátós szakmák oktatására szakosodott az iskolánk, ám a világ változik, s mi a piaci igényekhez alkalmazkodunk.
Pályaválasztási nyílt nap 2024. november 13.
2024. október 11.
Időpont: 2024. okt. 11. 12:00 - 2024. nov. 13. 12:00
Pályaválasztási nyílt nap
Erasmus + 2023-1-HU01-KA121-VET-000133631 számú tanulói rövidtávú mobilitás
2024. október 8.
Időpont: 2024. okt. 8. 12:00 - 2024. okt. 21. 12:00
Erasmus + 2023-1-HU01-KA121-VET-000133631
A Kaposvári SZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola képviseletében az Erasmus + 2023-1-HU01-KA121-VET-000133631 számú tanulói rövidtávú mobilitás jegyében 2024.10.08 - 2024.10.21-ig görögországi szakmai gyakorlaton 25 tanuló és 3 oktató vett részt. Az iskola fő profilja a vendéglátás – turizmus ágazat, amelyből szakács, cukrász, pincér szakmák 9. 10. és 11. évfolyamos tanulói, valamint ezen szakmák műhelyiskolai képzésében tanuló és segédszakmai képesítést szerző diákjai vettek részt a mobilitásban.
A szakmai vizsga előtt álló 11. évfolyamos tanulók az ágazati alapvizsgán már túl vannak, valamint a duális képzőhelyen eltöltött gyakorlaton szereztek már szakmai tapasztalatot. Így szakmai alapokkal már rendelkeznek, de a görögországi mobilitás ezen alapokat tovább bővítette és a szakmai tudást, szakmai kompetenciát magasabb szintre emelte.
Megismerték a görög konyha fűszereit például az oregánót, kakukkfűfet, babérlevelet, bazsalikomot, paprikát, szerecsendiót, szumakit (szelíd szömörce), a baharatit (speciális fűszerkeverék) a píneamagot (fenyőmag) és a különböző borsféléket pl. a török vörösborsot és ezen fűszerek felhasználását is. Speciális hidegtálak elkészítésének fortéját, valamint a görög főétkezés ételeinek ételkészítési folyamatát, technikáját, tálalását is gyakorolhatták. Készítettek mezet, szuvlakit, gyrost, muszakát, görög salátákat és görög pitéket is. Az eltöltött idő alatt ezen tanulók szakmai fejlődése pozitív irányba változott mert a már meglévő szakmai tudásra alapozva a görög konyha jellegzeteségeit könnyebben elsajátíthatták. Ezt a tudást a szakmai vizsga során is tudják kamatoztatni mert a szakmai portfolió megírása során a tartalmat az átlagostól eltérő tudással és tapasztalattal bővíthetik, színesíthetik. A szakmai kompetenciák mellett az idegennyelvi (angol, német, görög nyelvek) a társas (közösségben dolgozás, alkalmazkodás) és a kommunikációs kompetenciáik is fejlődtek.
A szakmai gyakorlati tapasztalatszerzés mellett a szakmai kirándulások is kifejezetten erősítették a megszerzett tudást. Thesszalonikiben meglátogattuk a termelői piacot, ahol a görög alapanyagok teljes tárházával találkoztunk és speciális termékeket kóstolhattunk, valamint a Szent Panteleimón ófaluban étterem látogatáson vehettünk részt, ahol a gyönyörű környezet mellett az étterem konyhájában is időzhettünk.
Az alsóbb évfolyamos és segédszakmai képzésben résztvevő tanulóink még nem rendelkeztek előzetes szakmai alapokkal. Így az Ő szakmai kompetenciáit egészen az alapoktól kellett fejleszteni. Ez az eszközök ismeretét, használatát, tisztítást, darabolást, szeletelést, vágást jelentette. Ezen feladatokat teljes egészében csinálták tanulóink hiszen a görög konyha sokszínűségét a zöldségfélék sokoldalú felhasználását biztosítja. Tanulóink megtanulták a vágó, aprító eszközök fajtáit és használatuknak pontos menetét, valamint megtanulták és napi szinten gyakorolhatták azokat az eljárásokat, amelyek vendéglátói munka alapfeladatai. Ilyen volt a húskötözés, filézés, medallion készítése, cotlettek készítése, julienne és a batonra-vágás technikája, valamint a kloffolás. A gyakorlat nagymértékben segítette a tanulók szakmai, nyelvi, kommunikációs, kompetenciáit, de a finommotorikus mozgás kompetenciája is jelentősen javult a feladatok elvégzése során.
Összeségében mobilitási program minden tanuló számára hasznos volt mert elősegítette a vendéglátás szakterületeinek jobb megismerését és betekintést engedett Görögország konyhai és táplálkozási szokásaiba, hagyományaiba. A felsőbb évfolyamosok szakmai kihívása leginkább az idegennyelvi környezet volt, amelyet gyakorlással és szituációs helyzetek imitálásával sikerült megoldani. Az alsóbb évfolyamok számára a nyelvi és a szakmai alapkompetenciák elsajátítása is kihívás volt, amelyeket a felsőbb évfolyamosok és a gyakorlatot felügyelő konyhafőnök segítségével, útmutatásainak betartásával sikerült megszerezni. A szakmai programok és a kulturális programok együtt pedig minden tanulónál a létező összes kompetenciát fejlesztették bővítették.
Magam és az általam kísért tanulók nevében is köszönöm szépen a lehetőséget a részvételre, amely igen eredményes volt és felejthetetlen szakmai és kulturális programokkal biztosította tanulóim szakmai, nyelvi, társas, és kommunikációs kompetenciáit.
Mészárosné Bene Ildikó kísérőtanári beszámolója
Tanévnyitó
2024. szeptember 2.
Időpont: 2024. szept. 2. 12:00 - 2024. szept. 2. 12:00
Várunk az első tanítási napon!
Kovács Richárd rendőr százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának oktatója, az idei év Aranypánt-díjasa volt iskolánk vendége! Mesélt a célokról, álmokról, lehetőségekről, kudarcokról, kitartásról... köszönjük a tartalmas, motivál
ESEMÉNY2023. november 21.
Időpont: 2023. nov. 21. 12:00 - 2023. nov. 21. 12:00
Nyílt nap 2023
ESEMÉNY2023. október 24.
Időpont: 2023. okt. 24. 12:00 - 2023. okt. 26. 12:00
DÖK nap
ESEMÉNY2023. április 24.
Időpont: 2023. ápr. 24. 12:00 - 2023. ápr. 24. 12:00
A DÖK szervezésében
Húsvéti üdvözlet
ESEMÉNY2023. április 9.
Időpont: 2023. ápr. 9. 12:00 - 2023. ápr. 10. 12:00
30 éve a szakképzésben
ESEMÉNY2023. március 22.
Időpont: 2023. márc. 22. 12:00 - 2023. márc. 23. 12:00
Jálics nap
ESEMÉNY2023. március 21.
Időpont: 2023. márc. 21. 12:00 - 2023. márc. 21. 12:00
PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét
ESEMÉNY2023. március 13.
Időpont: 2023. márc. 13. 12:00 - 2023. márc. 13. 12:00
„Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water!”)
ESEMÉNY2023. március 12.
Időpont: 2023. márc. 12. 12:00 - 2023. márc. 12. 12:00