SZC logo

Kaposvári Szakképzési Centrum

OM kód: 203027/032 | Kadarkút Fő u. 1.

Intézmény logo

Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola

HírekKözérdekű adatokFelvételi eljárásrendKRÉTA
Széchenyi 2020

Események, iskolai napok

H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
  • ESEMÉNY
  • VERSENY
  • SPORT
  • ÜNNEPSÉG

    Legközelebbi esemény(ek)

Nincsenek események ezen a napon


Korábbi események

Adni öröm akció

2024. december 12.

Időpont: 2024. dec. 12. 12:00 - 2024. dec. 13. 12:00

A mai napon elindult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat éves akció programja, az #Adni #öröm.
Ezúton szeretnénk megköszönni a KSZC #Jálics Ernő #Szakképző Iskola és Szakiskola tanulóinak, intézményvezetőjének, pedagógusainak azt az önzetlen munkát, amelyet az évek során a kadarkúti közösségi házunk és tanodánk felé végeznek.
Az elkötelezett támogatásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a családok számára megfelelő segítséget nyújthassunk, és ennek megvalósításában a helyi közösség aktív szerepvállalása elengedhetetlen.
Köszönjük az áldozatos munkájukat!

Jálics polisz projekt - Egészségnap

2024. december 4.

Időpont: 2024. dec. 4. 12:00 - 2024. dec. 4. 12:00

Jálics polisz projekt - Egészségnap
A projekt keretén belül vendégül láttuk a Kaposi Mór Oktatókórház Egészségfejlesztési Irodájának gyógytornász, egészségfejlesztő és dietetikus szakembereit, akik színes előadásaikkal az egészséggel kapcsolatos tudást és kompetenciát fejlesztették. A programon 9.B; 11.B, 13.A és 9. MG osztályok vettek részt és lehetőségük volt különböző étrendek összeállítására, valamint testzsír százalék szűrésre is. 😊

Megkezdődött a visszaszámlálás

2024. december 4.

Időpont: 2024. dec. 4. 12:00 - 2024. dec. 19. 12:00

A 11.B osztály idén is elkészítette a karácsonyi időszakhoz kapcsolódó adventi kalendáriumát. A zöld papírból készült tasakok naponta fogyatkoznak karácsonyig.

X. Nemzetközi Magyar Speciális Filmfesztivál pályázat nyertes alkotása

2024. december 3.

Időpont: 2024. dec. 3. 12:00 - 2024. dec. 4. 12:00

A Kaposvári SZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola 13/A osztályos tanulójának a X. Nemzetközi Magyar Speciális Filmfesztivál pályázatán nyertes alkotása lett az
Iskolai sikeresség című forgatókönyve, valamint a plakátpályázaton közönségdíjjal jutalmazták Gócza Gergely Zoltán és Lőrincz Fanni tanulók munkáját. Gratulálok a szép eredményhez és a kitartó munkához! 💝Köszönjük a kellemes meglepetést! 🙂
1:17:52 és 1:21:30 - nál az átadás

Jálics polisz projekt - Élménybeszámoló

2024. december 3.

Időpont: 2024. dec. 3. 12:00 - 2024. dec. 3. 12:00

Jálics polisz projekt - Élménybeszámoló
Az albumban a „Kötetlen beszélgetés az Erasmus mobilitásról” program képeit láthatjátok. A program a 9. MSZ osztály gyakorlatán kezdődött, ahol a tanulók fűszeres pogácsákat, valamint olajbogyó lekvár, füstölt kecskesajt, kolbász és főtt tojás felhasználásával szendvicseket készítettek a délutáni programban résztvevőknek. Az ízletes falatkákra citrommal ízesített görög hegyi teát azaz Olümposz teát ittunk, majd a végén a gránátalmát is meg kóstoltuk. Azon tanulóknak, akik ellátogattak Görögországba és vállalkoztak az élménybeszámoló megtartására nagy taps járt. A legbátrabbak viszont idegen nyelven is vállalták ezt a fajta megmérettetést. A délutánt meglepetés játékkal és görög zenével is színesítettük. Kellemes és tanulságos időtöltés volt ! 🙂

Jálics polisz projekt

2024. december 3.

Időpont: 2024. dec. 3. 12:00 - 2024. dec. 12. 12:00

Kedves Jálicsos Tanulók!
Indul a Jálics polisz projekt!
A projekt az Erasmus mobilitást, az iskolai tanulmányokat és a duális képzőhelyeken szerzett tapasztalatokat köti össze.
2024. december 02. és 2024. december 12. közötti időszakban minden a görög kultúra és gasztronómia körül forog. Ez idő alatt a tanórákon rendhagyó feladatokkal és megoldásokkal találkozhattok. Az iskola minden oktatója, de még a technikai személyzet is azon dolgozik, hogy a projekt megvalósítása sikeres legyen.
Kérlek Benneteket, hogy aktívan vegyetek részt a tanórákon és az alábbi programokon:
Alkossatok csapatokat vagy készüljetek egyénileg és vegyetek részt a tanórán kívüli programokon is! 😊
Mindenkinek hasznos, tartalmas időtöltést kívánok! 🙂

VII. Országos Schnitta Sámuel szakmai csapatverseny

2024. november 15.

Időpont: 2024. nov. 15. 12:00 - 2024. nov. 18. 12:00

2024. november 15-én Szekszárdon a VII. Országos Schnitta Sámuel szakmai csapatverseny elődöntőén második helyezést értünk el. Izgalomnak nem volt nyoma, mosolyogva szálltunk ringbe, az utazás alatt is végig nyugodtak maradtunk és csak a feladatra koncentráltunk. A sikeres szereplés után az előre megígért és jól megérdemelt “innovatív motivációs” hamburger sem maradhatott ki. A mellékelt képek is ezt bizonyítják! 😊😉

Újrakezdő dobbantók: Kadarkúton felzárkóztató képzést is indítottak

2024. november 4.

Időpont: 2024. nov. 4. 12:00 - 2024. nov. 5. 12:00

– Érdekel a szociális munka, a betegápolás, segíteni szeretnék másoknak, ezért jelentkeztem a műhelyiskolába – mondta a 18 éves Orsós Milán. – Tökéletesek a körülmények, jó a hangulat az iskolában, a betegmegfigyelés és az -ápolás mellett a gondozási gyakorlaton is részt veszünk. Kilencen vagyunk a csoportban, ha elvégzem az egyéves képzést, akkor a kőkút-gyöngyöspusztai szociális otthonban szeretnék dolgozni. 
A vendéglátás-turizmus ágazatban hároméves szakmunkásképzésre jelentkezhetnek a diákok, a szakács és cukrász mellett pincér szakmát is oktatnak. A szociális technikusok öt év alatt szerezhetnek képesítést, s az intézményben kiemelten foglalkoznak a felzárkóztatással is. Iván László, a KSZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola igazgatója azt mondta: az orientációs osztályba jelenleg heten járnak. A résztvevők megismerik a vendéglátó szakmákat, illetve a szociális területet, ám nem kapnak szakmai képesítést. Ha az előkészítő évfolyamot befejezik, akkor a műhelyiskolában folytathatják a tanulmányaikat, ahol viszont már rész-szakképesítést szerezhetnek: van, aki cukrászsegéd lehet, mások szakács-, illetve pincérsegédként végezhetnek. 

A Dobbantó programba azok a fiatalok járnak, akiknek nincs meg a nyolc általános iskolai végzettségük

 – jegyezte meg. – Ez egyéves, felzárkóztató képzés. A három Dobbantó-osztályunkba összesen 30-an tanulnak, a diákok pótolják a hiányosságokat és új ismereteket szereznek. A program végén tanúsítványt kapnak, átmehetnek a műhely­iskolába, s fontos, hogy később tovább folytathatják a tanulmányukat és teljes értékű szakmát szerezhetnek. 

Lényegesnek ítélik a társadalmi felelősségvállalást is 

Az öt műhelyiskolai osztályba pillanatnyilag 37-en járnak. Iván László hangsúlyozta: azoknak is igyekeznek segíteni, akik a korábbi tanulmányukat hagyták abba, a gyakorlatorientált képzés sokak számára vonzó. A helyieken kívül ladi, mikei és kaposvári tanulójuk is van. A felnőttképzésben is részt vesznek: az 500 órás dajkaképzés negyven jelentkezővel októberben indult. – Lényegesnek ítéljük a társadalmi felelősségvállalást is, diákjaink csütörtökön a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak segítettek az adományszállításban, előtte ételosztásban vettek részt – hangsúlyozta. – Korábban alapvetően a vendéglátós szakmák oktatására szakosodott az iskolánk, ám a világ változik, s mi a piaci igényekhez alkalmazkodunk. 

Pályaválasztási nyílt nap 2024. november 13.

2024. október 11.

Időpont: 2024. okt. 11. 12:00 - 2024. nov. 13. 12:00

Pályaválasztási nyílt nap

Erasnus_2nap_56jpg.jfif

Erasmus + 2023-1-HU01-KA121-VET-000133631 számú tanulói rövidtávú mobilitás

2024. október 8.

Időpont: 2024. okt. 8. 12:00 - 2024. okt. 21. 12:00

Erasmus + 2023-1-HU01-KA121-VET-000133631

A Kaposvári SZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola képviseletében az Erasmus + 2023-1-HU01-KA121-VET-000133631 számú tanulói rövidtávú mobilitás jegyében 2024.10.08 - 2024.10.21-ig görögországi szakmai gyakorlaton 25 tanuló és 3 oktató vett részt. Az iskola fő profilja a vendéglátás – turizmus ágazat, amelyből szakács, cukrász, pincér szakmák 9. 10. és 11. évfolyamos tanulói, valamint ezen szakmák műhelyiskolai képzésében tanuló és segédszakmai képesítést szerző diákjai vettek részt a mobilitásban.

A szakmai vizsga előtt álló 11. évfolyamos tanulók az ágazati alapvizsgán már túl vannak, valamint a duális képzőhelyen eltöltött gyakorlaton szereztek már szakmai tapasztalatot. Így szakmai alapokkal már rendelkeznek, de a görögországi mobilitás ezen alapokat tovább bővítette és a szakmai tudást, szakmai kompetenciát magasabb szintre emelte.

Megismerték a görög konyha fűszereit például az oregánót, kakukkfűfet, babérlevelet, bazsalikomot, paprikát, szerecsendiót, szumakit (szelíd szömörce), a baharatit (speciális fűszerkeverék) a píneamagot (fenyőmag) és a különböző borsféléket pl. a török vörösborsot és ezen fűszerek felhasználását is. Speciális hidegtálak elkészítésének fortéját, valamint a görög főétkezés ételeinek ételkészítési folyamatát, technikáját, tálalását is gyakorolhatták. Készítettek mezet, szuvlakit, gyrost, muszakát, görög salátákat és görög pitéket is. Az eltöltött idő alatt ezen tanulók szakmai fejlődése pozitív irányba változott mert a már meglévő szakmai tudásra alapozva a görög konyha jellegzeteségeit könnyebben elsajátíthatták. Ezt a tudást a szakmai vizsga során is tudják kamatoztatni mert a szakmai portfolió megírása során a tartalmat az átlagostól eltérő tudással és tapasztalattal bővíthetik, színesíthetik. A szakmai kompetenciák mellett az idegennyelvi (angol, német, görög nyelvek) a társas (közösségben dolgozás, alkalmazkodás) és a kommunikációs kompetenciáik is fejlődtek.

A szakmai gyakorlati tapasztalatszerzés mellett a szakmai kirándulások is kifejezetten erősítették a megszerzett tudást. Thesszalonikiben meglátogattuk a termelői piacot, ahol a görög alapanyagok teljes tárházával találkoztunk és speciális termékeket kóstolhattunk, valamint a Szent Panteleimón ófaluban étterem látogatáson vehettünk részt, ahol a gyönyörű környezet mellett az étterem konyhájában is időzhettünk.

 

 

Az alsóbb évfolyamos és segédszakmai képzésben résztvevő tanulóink még nem rendelkeztek előzetes szakmai alapokkal. Így az Ő szakmai kompetenciáit egészen az alapoktól kellett fejleszteni. Ez az eszközök ismeretét, használatát, tisztítást, darabolást, szeletelést, vágást jelentette. Ezen feladatokat teljes egészében csinálták tanulóink hiszen a görög konyha sokszínűségét a zöldségfélék sokoldalú felhasználását biztosítja. Tanulóink megtanulták a vágó, aprító eszközök fajtáit és használatuknak pontos menetét, valamint megtanulták és napi szinten gyakorolhatták azokat az eljárásokat, amelyek vendéglátói munka alapfeladatai. Ilyen volt a húskötözés, filézés, medallion készítése, cotlettek készítése, julienne és a batonra-vágás technikája, valamint a kloffolás. A gyakorlat nagymértékben segítette a tanulók szakmai, nyelvi, kommunikációs, kompetenciáit, de a finommotorikus mozgás kompetenciája is jelentősen javult a feladatok elvégzése során.

Összeségében mobilitási program minden tanuló számára hasznos volt mert elősegítette a vendéglátás szakterületeinek jobb megismerését és betekintést engedett Görögország konyhai és táplálkozási szokásaiba, hagyományaiba. A felsőbb évfolyamosok szakmai kihívása leginkább az idegennyelvi környezet volt, amelyet gyakorlással és szituációs helyzetek imitálásával sikerült megoldani. Az alsóbb évfolyamok számára a nyelvi és a szakmai alapkompetenciák elsajátítása is kihívás volt, amelyeket a felsőbb évfolyamosok és a gyakorlatot felügyelő konyhafőnök segítségével, útmutatásainak betartásával sikerült megszerezni. A szakmai programok és a kulturális programok együtt pedig minden tanulónál a létező összes kompetenciát fejlesztették bővítették.

Magam és az általam kísért tanulók nevében is köszönöm szépen a lehetőséget a részvételre, amely igen eredményes volt és felejthetetlen szakmai és kulturális programokkal biztosította tanulóim szakmai, nyelvi, társas, és kommunikációs kompetenciáit.

 

Mészárosné Bene Ildikó kísérőtanári beszámolója

 

Tanévnyitó

2024. szeptember 2.

Időpont: 2024. szept. 2. 12:00 - 2024. szept. 2. 12:00

Várunk az első tanítási napon!

Kovács Richárd rendőr százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának oktatója, az idei év Aranypánt-díjasa volt iskolánk vendége! Mesélt a célokról, álmokról, lehetőségekről, kudarcokról, kitartásról... köszönjük a tartalmas, motivál

ESEMÉNY

2023. november 21.

Időpont: 2023. nov. 21. 12:00 - 2023. nov. 21. 12:00

Nyílt nap 2023

ESEMÉNY

2023. október 24.

Időpont: 2023. okt. 24. 12:00 - 2023. okt. 26. 12:00

DSC_2751.JPGDSC_2763.JPG

DÖK nap

ESEMÉNY

2023. április 24.

Időpont: 2023. ápr. 24. 12:00 - 2023. ápr. 24. 12:00

A DÖK szervezésében

Húsvéti üdvözlet

ESEMÉNY

2023. április 9.

Időpont: 2023. ápr. 9. 12:00 - 2023. ápr. 10. 12:00

30 éve a szakképzésben

ESEMÉNY

2023. március 22.

Időpont: 2023. márc. 22. 12:00 - 2023. márc. 23. 12:00

Jálics nap

ESEMÉNY

2023. március 21.

Időpont: 2023. márc. 21. 12:00 - 2023. márc. 21. 12:00

PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét

ESEMÉNY

2023. március 13.

Időpont: 2023. márc. 13. 12:00 - 2023. márc. 13. 12:00

A rendhagyó tanórákhoz iskolánk is csatlakozott 6 óra keretében. Az első két napon a”Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság” témakörben juthattak ismertekhez a tanulók.
A rendhagyó tanórákon infografika, gondolattérkép, fizetési mód jellemzéséhez szituációs kártyák, feladatlapok, keresztrejtvények, élő CYBER térkép segítette diákok pénzügyi-gazdasági ismereteinek bővítését.
A tanóra után Kahhot! kvízzel is megméretettek a diákok pénzügyi ismeretei.
A következő napon csatlakoztunk az országos DIGITÁLIS SZIMAT KIHÍVÁS 2023 - Okosabb vagy egy hackernél? kvízjátékhoz is.
A résztvevő diákok hasznos tudással gazdagodtak, és bízunk benne, hogy a diákok szemléletének fejlesztésével a magyar családok pénzügyi tudatossága is növekedni fog.
Mészáros Veronika szervező
DSC_1075.JPGDSC_1009.JPG

„Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water!”)

ESEMÉNY

2023. március 12.

Időpont: 2023. márc. 12. 12:00 - 2023. márc. 12. 12:00

Gyalogoltunk a vízért
Sok felnőtt és gyermek még ma is hosszú utat tesz meg, hogy ivóvízhez jusson. Az együttérzés kifejezése hívta életre a „Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water!”) nemzetközi akciót. Iskolánkból a 9.B osztály és a 10.C osztály csatlakozott a felhíváshoz, s március 13-án elgyalogoltak a Kadarkúthoz közeli Alerán-tóhoz. A felhívás része volt, hogy készüljön egy kolibrit ábrázoló kép, valamint, hogy a gyaloglók vigyenek magukkal egy hátizsákban 6 liter vizet, melyet az úton felváltva cipelnek a célpontig. A kirándulást Jakab Zoltánné és Szita Richárd oktatók szervezték a Víz Világnapjához kapcsolódva.
Sok felnőtt és gyermek még ma is hosszú utat tesz meg, hogy ivóvízhez jusson. Az együttérzés kifejezése hívta életre a „Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water!”) nemzetközi akciót. Iskolánkból a 9.B osztály és a 10.C osztály csatlakozott a felhíváshoz, s március 13-án elgyalogoltak a Kadarkúthoz közeli Alerán-tóhoz. A felhívás része volt, hogy készüljön egy kolibrit ábrázoló kép, valamint, hogy a gyaloglók vigyenek magukkal egy hátizsákban 6 liter vizet, melyet az úton felváltva cipelnek a célpontig. A kirándulást Jakab Zoltánné és Szita Richárd oktatók szervezték a Víz Világnapjához kapcsolódva.
IMG_3579.JPGIMG_3494.JPG

Partnereink

SZC logo

Kaposvári Szakképzési Centrum


Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola

Kadarkút Fő u. 1.

Telefon: +36 82 950 566

E-mail: kszcjalics@gmail.com

OM azonosító: 203027/032


2025Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola